Wist je dat de ene koeienmelk de andere niet is en dat er een verschil is tussen A1- en A2-melk? Laat ons beginnen bij het begin: koemelk bestaat uit water, lactose (=melksuiker), melkvet en melkeiwit. En van deze laatste zijn er twee hoofdtypen eiwitten: A1 en A2. Deze eiwitten kunnen een groot verschil maken voor hoe ons lichaam reageert op melk.
A1-melk, dat vaak in traditionele en dus de meest verkochte zuivelproducten wordt aangetroffen, bevat een eiwit genaamd A1-beta-caseïne. Sommige mensen ervaren na het drinken van A1-melk mogelijk ongemakkelijke symptomen zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn of darmongemakken. Deze reacties kunnen te maken hebben met de manier waarop het A1-eiwit wordt afgebroken tijdens de spijsvertering.
A2-melk daarentegen bevat alleen het A2-type caseïne-eiwit. Voor veel mensen lijkt dit type eiwit gemakkelijker te verteren en kan het een minder ongemakkelijk gevoel veroorzaken na het consumeren ervan. Het gaat dus vooral om een verschil in eiwitten, maar ook in vetgehalte en oligo-elementen (stoffen die van groot belang zijn voor de werking van het lichaam).
Ikzelf heb geen allergie voor melk (in dat geval kan je gewoonweg geen melk drinken uiteraard), maar verdraag het niet zo goed en had op een bepaald moment in mijn leven serieuze intolerantie hiervoor. Bij A2-melk heb ik veel minder last van spijsverteringsproblemen als opgeblazen gevoel, buikpijn, ongemak. Misschien is A2-melk ook wel eens iets voor jou? Als je vaak koemelk drinkt, zou ik hier zeker eens over nadenken! (lees verder hieronder)
Geiten-, schapen-, en buffelmelk is overigens sowieso A2-melk. En bij de koeien zijn het bijvoorbeeld die bruine lieverds op de foto die deze melk geven, zoals het Jersey-ras. In de meeste supermarkten worden we niet geïnformeerd welk type melk we consumeren, maar vraag ernaar, in sommige hebben ze het zeker! En hoe meer mensen ernaar vragen, hoe meer bedrijven uiteraard geneigd zullen zijn hier toch eens over na te denken.
Onthoud dat beschikbaarheid kan variëren afhankelijk van je locatie en de regionale markt. Het kan zijn dat je wat onderzoek moet doen om de beste opties te vinden waar je ze kan krijgen. Neem zeker contact op met lokale boerderijen: soms verkopen lokale zuivelboerderijen A2-melk rechtstreeks aan consumenten. Het is de moeite waard om te informeren of er boerderijen in jouw regio zijn die A2-melk produceren en verkopen.
Uiteraard blijft dan nog steeds, ook met A2-melk, de vraag rijzen of melk goed is voor elk. Plantaardige melk staat hier minstens evenveel op het menu (kan niet anders met een dochtertje met koemelkallergie, die er gelukkig wel wat aan het uitgroeien is). Maar variatie én informatie, daar ben ik altijd fan van, dus ik wilde jullie deze info zeker niet onthouden!
Deel het zeker als jij A2-melk gevonden hebt en wat je ervan vond!
Liefs, Leen
#A2melkWonderen #NatuurlijkeVoeding #GezondGenieten #GoedVoorJeBuik #KoeienLiefde #VoelJeVitaal #SterkeBotten #NieuweFavoriet #LekkerEnGezond #MelkMagie #A2Nederland #BeterVerteerbaar #HealthyChoices #GenietVanHetLeven #DagelijkseEnergie #LactoseVrijGenieten #ProbeerA2melk #LekkerBijOntbijt #MooiVanBinnen #GoedVoorJeLichaam #happydarmen #healthyeating #GezondLeven #FitFood #HealthyLifestyle #HealthyHabits #GezondEten #GezondeGewoontes #livelaughleen #A2enA1Verschil #MelkEiwitten #BuikVriendelijk #GezondeKeuze #LichterVerteerbaar #VoelHetVerschil #GenietVanZuivel #A2Mystery #LekkerEnTolerant #HappyDarmen #KiesVerstandig #GezondGenieten #A2MelkVoorIedereen #Darmgezondheid #OntdekA2Melk #gezondeleefstijl
留言